Λιχτενστάιν - Γαλλία - ΕΛΒΕΤΙΑ - Γερμανία - Ιταλία 

(12/04/2008 έως 21/04/2008)

 

 

 

Δεκαήμερο  «ταχύρρυθμο σεμινάριο» στην ΕΛΒΕΤΙΑ, 

μαθητών του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κορίνθου με:

 Διεθνείς Οργανισμούς – Πολυτεχνεία – Πανεπιστήμια – CERN – Ελβετικά και Ελληνικά Σχολεία – Ελληνικές Κοινότητες – Ινστιτούτα Θεολογικών σπουδών του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων – Μουσείο Fondation Bodmer – αξιοθέατα σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Λιχτενστάιν & «ξενοδοχεία».. καταφύγια!

 

 

Το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου υλοποίησε πρόσφατα στην Ελβετία ένα εκπαιδευτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Ελληνορθόδοξη Παράδοση και Εκπαίδευση στην Ελβετία -  Μετανάστευση και Διεθνείς Οργανισμοί». Ο στόχος και ο χαρακτήρας του προγράμματος αυτού ήταν τριπλός: εκπαιδευτικός – επιστημονικός – τουριστικός.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι στόχοι μας επετεύχθησαν στο ακέραιο.

Παρουσιάζοντας λοιπόν το πρόγραμμα μας αναλυτικά, έχουμε:

 

1η ΗΜΕΡΑ - Σάββατο, 12/4:

     Άφιξη στο αεροδρόμιο του Μιλάνο και αναχώρηση από εκεί με ελληνικό λεωφορείο για τη Γενεύη, περνώντας από το χιονισμένο Λευκό Όρος (Μont Blanc). Άφιξη στους ξενώνες – καταφύγια, όπου μας υποδέχονται γνωστοί μας Έλληνες, (μέλη ελληνοελβετικού συλλόγου) και μάλιστα με «γεμάτα χέρια» προσφέροντάς μας φρούτα, σοκολάτες κλπ. Άμεση αναχώρηση για την Προξενική κατοικία, όπου η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Αγγελάτου Τερέζα μας υποδέχεται και παραθέτει επίσημο δείπνο προς τιμήν των καθηγητών και των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου. Στο δείπνο παρίσταντο, εκτός της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στη Γενεύη, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Διάμεσης Μιχαήλ, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας και του Διορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, Έλληνες εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι ελληνικών και ελληνοελβετικών συλλόγων, και διάφοροι παράγοντες της ομογένειας. Από την πλευρά των Κορινθίων καθηγητών και μαθητών προσφέρονται δώρα στην κ. Γενική Πρόξενο και στον σύζυγό της, Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, (κορινθιακά κρασιά, κορινθιακό ελαιόλαδο, κορινθιακή σταφίδα, ενθύμια από το Δήμο Κορινθίων, ενθύμια από τη Νομαρχία Κορινθίας, αγιογραφημένη εικόνα της Παναγίας, η οποία ήταν δώρο από τους γονείς των 25 μαθητών του προγράμματος, CD με ελληνικά τραγούδια, DVD και άλμπουμς με αξιοθέατα της Κορινθίας, όπως επίσης τουριστικοί οδηγοί και χάρτες της Κορινθίας, αφίσες και γκραβούρες με κορινθιακά θέματα, επιστημονικά βιβλία που αναφέρονται στην Αρχαία Κόρινθο και στην Αρχαία Δίολκο, αρχαία κορινθιακά νομίσματα  κ.λ.π).

Οι μαθητές και οι καθηγητές συνομίλησαν με τους επίσημους οικοδεσπότες και τους επίσημους προσκεκλημένους, έγραψαν όσοι ήθελαν τις εντυπώσεις και τις ευχαριστίες τους στο βιβλίο εντυπώσεων της Προξενικής Αρχής και αναχωρήσαμε για την πρώτη διανυκτέρευσή μας στα καταφύγια – ξενώνες της Γενεύης, έχοντας την αίσθηση και τη σιγουριά ότι βρισκόμαστε σε μια δεύτερη πατρίδα μας. Η φιλοξενία από την κ. Γενική Πρόξενο «αβραμιαία» και το κλίμα εγκάρδιο, φιλικό και κυρίως ελληνικό.!

 

2η ΗΜΕΡΑ-Κυριακή, 13/4:

Άφιξη το πρωί στους ξενώνες μας,  μελών του ελληνοελβετικού συλλόγου «Association Les Amities Helleno-Genevoises I PHILIA» και ενημέρωση των μαθητών για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελβετίας, το πολιτικό σύστημα  αλλά και για το διοικητικό σύστημα της Ελβετίας (το οποίο όπως μας τόνισαν είναι σύστημα του Ιωάννη Καποδίστρια!). Τα μέλη του παραπάνω συλλόγου ήρθαν με «γεμάτα χέρια» φέρνοντας μας σοκολατούχα γάλατα, μαρμελάδες, ζεστό ψωμί, σοκολάτες, βούτυρο, κρουασάν κ.λ.π.

Κατόπιν, εκκλησιασμός στον Ορθόδοξο  Μητροπολιτικό ναό όπου βρίσκεται το Διορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ της Γενεύης, υποδοχή και ενημέρωση των μαθητών από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Ελβετίας, Πρωτοσύγκελο της Ι. Μητροπόλεως π. Μάξιμο Πόθο, για τις δραστηριότητες της Ι. Μ. Ελβετίας αλλά και το ρόλο γενικότερα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, καθώς και για το Μεταπτυχιακό Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας που λειτουργεί στο ΣΑΜΠΕΖΎ. Στη συνέχεια, προσφορά καφέ και πρωινού και το μεσημέρι γεύμα στην αίθουσα δεξιώσεων του Διορθοδόξου Κέντρου, προσφορά προς το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου του Μητροπολίτη Ελβετίας και Εξάρχου Κεντρικής Ευρώπης κ.κ. Ιερεμία. Αναχώρηση από την Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας μετά το γεύμα και άφιξη στα Ηνωμένα Έθνη (Ο.Η.Ε.), όπου με την παρουσία και την καθοδήγηση της Συμβούλου του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Μ.Ε.Α. στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ζακυνθινάκη Μαρίνας,  έγινε ξενάγηση και ενημέρωση από Ελβετό ξεναγό του Ο.Η.Ε. στην αγγλική γλώσσα και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές του σχολείου μας. Σημειωτέον ότι η κ. Ζακυνθινάκη εφοδίασε από τη πρώτη μέρα με ένα φάκελο τον κάθε μαθητή και κάθε συνοδό καθηγητή, όπου μέσα περιεχόταν πληροφορίες για τους Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν έδρα τη Γενεύη και πληροφορίες για την Ελβετία γενικότερα.

Ακολούθησε ξενάγηση στην παλαιά πόλη της Γενεύης από ομογενείς και Ελβετίδα ξεναγό - στα ελληνικά!- προσφορά των ελληνοελβετικών συλλόγων «AssociationLes Amities HellenoGenevoises’ ‘I PHILIA’», και «Association Grecossuisse JeanGabriel  Eynard», κατά την οποία επισκεφθήκαμε το σπίτι του Ι. Καποδίστρια.

Το βράδυ δειπνήσαμε σε εστιατόριο πάνω στη λίμνη της Γενεύης, δοκιμάζοντας γεύσεις από παραδοσιακή ελβετική κουζίνα, έχοντας προσκαλέσει  υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών, μέλη ελληνοελβετικών συλλόγων και ομογενείς, οι οποίοι μας συμπαραστέκονταν και μας διευκόλυναν στις εκεί συναντήσεις και επαφές μας.

Μετά το δείπνο, επιστροφή στον οικείο και ζεστό πλέον χώρο των καταφυγίων.

 

3η ΗΜΕΡΑ-Δευτέρα, 14/4:

Επίσκεψη στο Π.Σ.Ε (Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών). Ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών από την Ελληνίδα υπάλληλο του Συμβουλίου κ. Ζουρέλη και από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου - ο οποίος τυγχάνει αυτήν την περίοδο να είναι Έλληνας -  κ. Λεμόπουλο,  για το ρόλο και τις δραστηριότητες του Οργανισμού, για τις προσπάθειες συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ Προτεσταντών, Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, αλλά και τις προσπάθειες διάνοιξης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ χριστιανικών ομολογιών και Ισλάμ. Αφού προσφέραμε τα καθιερωμένα μας πλέον δώρα στο Γεν. Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και στην κ. Ζουρέλη, βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά σε τεράστια τμήματα, απομεινάρια του τείχους του Βερολίνου – «τείχος του αίσχους» - που «κοσμούν» τον μεγάλο αύλειο χώρο του Π.Σ.Ε., και αναχωρήσαμε για τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Γίνεται ξενάγηση και ενημέρωση από ξεναγό στα αγγλικά και στα Γαλλικά αλλά και συζήτηση μεταξύ των μαθητών μας, του ξεναγού αλλά και της ακολούθου Τύπου  της Μ.Ε.Α στα Ηνωμένα Έθνη, κ. Μαυρωνά  Παρασκευής,  η οποία συνεχώς βρισκόταν δίπλα μας ολόκληρη την ημέρα. Κατόπιν φωτογραφηθήκαμε στους τεράστιους χώρους όπου φυλάσσονται τα Αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού μέσα σε πανύψηλες γυάλινες προθήκες, με τα εκατομμύρια ονόματα όσων εξαφανισμένων αναζητούσε ή αναζητεί… επί δεκαετίες ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Το γεύμα κατόπιν σε εστιατόριο της Γενεύης αποτελεί την ευχάριστη παρένθεση για να δοθεί η συνέχεια στο πρόγραμμα μας, με την επίσκεψη στον Παγκόσμιο Οργανισμός Εργασίας – Ο.Ι.Τ. Στα τεράστια κτίρια αυτού του Διεθνούς Οργανισμού, ενημερωνόμαστε, πάλι από ξεναγό στα αγγλικά, για τις δραστηριότητες του και κυρίως για  θέματα που αφορούν την παιδική εργασία. Ακολουθεί συζήτηση στα αγγλικά με εύστοχες και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από την πλευρά των μαθητών του σχολείου μας.Κατόπιν φτάνουμε στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στα Ηνωμένα Έθνη (Ο.Η.Ε). Εκεί το σχολείο μας γίνεται δεκτό από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη κ. Φραγκίσκο Βέρρο (Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄), τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη κ. Διάμεση Μιχαήλ, αλλά και υπαλλήλους του Γραφείου Τύπου και της ΜΕΑ στα Η.Ε. Ο κ. Πρέσβης, μας ενημερώνει για το ρόλο και τις δραστηριότητες της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, ακολουθεί συζήτηση και στο τέλος μας παραθέτει μικρή δεξίωση – κοκτέιλ  μέσα σε ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα. Οι καθηγητές και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου προσέφεραν στον κ. Βέρρο δώρα από την Κορινθία, καθώς και στον κ. Διάμεση, όπως επίσης και σε όλους τους παρευρισκόμενους συνεργάτες τους – υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών -  κατά την ώρα της δεξίωσης. Οι καθηγητές ευχαρίστησαν τον κ. Πρέσβη για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας επεφύλαξε και κυρίως για τη συμβολή και τις παρεμβάσεις τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και του κ. Διάμεση, αλλά και του γραφείου Τύπου της ΜΕΑ στα Η.Ε., για τον άρτιο και ολοκληρωμένο κατά το δυνατόν καταρτισμό του προγράμματος του εκπαιδευτικού μας ταξιδιού.

Ακολούθησε δείπνο σε κεντρικό εστιατόριο της Γενεύης και επιστρέψαμε στα καταφύγια μας έχοντας ολοκληρώσει άλλο ένα ημερήσιο πρόγραμμα, πλούσιο σε γνώσεις και εμπειρίες.

 

4η ΗΜΕΡΑ-Τρίτη, 15/4:

Αναχώρηση και άφιξη στο Chamonix, περιοχή του Λευκού Όρους των Άλπεων (Γαλλία). Βόλτα στα γραφικά δρομάκια, γεύμα και παγωτό στη χιονόπολη. Ανάβαση με τραίνο-οδοντωτό στην περιοχή του μοναδικού στην Ευρώπη παγετώνα «LA MER DE GLACE». Δυστυχώς λόγω του χιονιού και της πυκνής ομίχλης δεν κατέστη δυνατόν να μπούμε στα τούνελ του παγετώνα τα οποία είναι γεμάτα ανάγλυφες, από πάγο, παραστάσεις (ζώα, τραπέζια, καθίσματα κλπ.). Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο των Κρυστάλλων και στο Μουσείο των ζώων των Άλπεων, χιονοπόλεμος πάνω στο παχύ χιόνι, ζεστό ρόφημα και επιστροφή  πάλι με τον οδοντωτό στο CHAMONIX.

Αναχώρηση για τη μεσαιωνική πόλη της Γαλλίας, το γραφικό YVOIRE, που βρίσκεται στη γαλλική πλευρά της λίμνης LEMAN. Περιήγηση στα δαντελωτά ακρογιάλια και στα γραφικότατα δρομάκια και δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο του YVOIRE.

Επιστροφή στη Γενεύη, στα προσφιλή μας πλέον καταφύγια, για τη βραδινή μας διασκέδαση στο εντευκτήριο μέχρι πρωίας, με κρουασάν, χυμούς και σοκολάτες, μουσική, DVD, και επιτραπέζια παιχνίδια.

 

5η ΗΜΕΡΑ -Τετάρτη, 16/4:

Άφιξη στις 8:30π.μ. στο C E R N,   στο μεγαλύτερο κέντρο ατομικών ερευνών στον κόσμο, στο μεγαλύτερο στον κόσμο εργαστήριο Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων (επιταχυντές-ανιχνευτές σωματιδίων - Σωματιδιακή Φυσική Υψηλών Ενεργειών κλπ.), στο κέντρο που πριν 20 χρόνια περίπου ο Tim Berners Lee επινόησε το  World Wide Web (WWW), τον παγκόσμιο δηλ. ιστό που άλλαξε τη ζωή μας. Εκεί λοιπόν μας υποδέχεται ο ευγενέστατος, διακεκριμένος επιστήμονας και σημαίνον στέλεχος του CERN, Ελληνοαυστραλός καθηγητής κ. Μανώλης Τσεσμελής.

Όπως είναι γνωστό, το C E R N βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα, λόγω του μεγάλου πειράματος που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει. Το θέαμα εντυπωσιακό, οι στόχοι μεγαλεπήβολοι: η προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει το Higgs – σωματίδιο του Θεού και να εξιχνιάσει τις συνθήκες δημιουργίας του κόσμου! Εκεί ακούσαμε για ταχύτητες μεγαλύτερες της ταχύτητας του φωτός, για μποζόνια, πρωτόνια, για Big Bang, για νετρόνια, αδρόνια, Quark, για Grid υπερυπολογιστές κλπ. Από τους επιταχυντές CMS, ATLAS, ALICE, LHC και LEP, οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον «ATLAS» που είναι ο μεγαλύτερος και διαπερνά την Γαλλία και την Ελβετία έχοντας περίμετρο 27 περίπου χιλιομέτρων, και βάθος 100 περίπου μέτρων κάτω από τη γη.

Όπως προαναφέραμε την όλη οργάνωση για την υποδοχή, ξενάγηση, ενημέρωση αλλά ακόμη και το γεύμα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου μέσα στις τεράστιες εγκαταστάσεις του  CERN, ανέλαβε και οργάνωσε εδώ και …μερικούς!!! μήνες νωρίτερα ο καθηγητής κ. Τσεσμελής, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για τους ανιχνευτές, και ταυτόχρονα Σύμβουλος του Διευθυντή του CERN  για εξωτερικά θέματα, καθώς και υπεύθυνος για τις συμφωνίες των διαφόρων κρατών με το CERN. Αξίζει να επισημανθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε για τους μαθητές μας ο κ. Τσεσμελής, όταν προθυμοποιήθηκε να μεταθέσει προγραμματισμένο από καιρό συμβούλιο της επιστημονικής του ομάδας, προκειμένου να δεχθεί το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου την συγκεκριμένη ημέρα, επειδή οι υπόλοιπες ημέρες παραμονής μας στην Γενεύη ήταν «κλεισμένες» με επισκέψεις σε Διεθνείς Οργανισμούς. Για την ξενάγηση και ενημέρωση μας, είχε επίσης βοηθούς τις Ελληνίδες καθηγήτριες – ερευνήτριες κ. Κορίδου Σοφία και την αποσπασμένη στο CERN από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, κ. Χατζηφωτιάδου Δέσποινα.

Μετά το γεύμα μας στο CERN, ο κ. Μανώλης Τσεσμελής πρόσφερε καφέ στους καθηγητές του σχολείου μας και αναχωρήσαμε για το Μουσείο - Ίδρυμα FONDATION BODMER, στην περιοχή  Cologny της Γενεύης,  όπου φιλοξενούνται αρκετά από τα αρχαιότερα χειρόγραφα του κόσμου. Μετά από παράκληση της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Αγγελάτου - η οποία και παραβρέθηκε κοντά μας, στο πραγματικά καταπληκτικό Μουσείο μαζί με την κ. Βαρκαρόλη από τη γραμματεία του Γενικού Προξενείου - μας ξενάγησε και μας ενημέρωσε για τα εκθέματα προσωπικά ο ίδιος ο  Ελβετός Διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Mela.

Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για το ελληνικό σχολείο της Γενεύης όπου συναντηθήκαμε με τους Έλληνες μαθητές, δασκάλους και καθηγητές. Ο Δ/ντής του σχολείου κ. Λαδουκάκης Μανώλης μας ξενάγησε στους χώρους του και εμείς από την πλευρά μας προσφέραμε τα κορινθιακά μας προϊόντα, πλούσιο διαφημιστικό υλικό της Κορινθίας, στους δε μαθητές, ελληνικά λεξικά (Μπαμπινιώτη), και βιβλία με τίτλο «ελληνικοί Μουσικοί Δρόμοι», τα οποία συνοδεύονταν από 4 CD το κάθε ένα. Τα ίδια βιβλία προσφέρθηκαν και για τους μαθητές του ελληνικού σχολείου της Λωζάνης και ήταν μια προσφορά της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προς τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου (πρόγραμμα ΕΛΒΕΤΙΑΣ), για να τα προσφέρουν με τη σειρά τους στα ελληνόπουλα της Λωζάνης και της Γενεύης. (Στο σημείο αυτό αναφέρουμε, ότι για την άρτια οργάνωση του προγράμματός μας και την πρωτοβουλία μας να ζητήσουμε δώρα – ενθύμια από τη Βουλή, προκειμένου να τα προσφέρουν οι μαθητές μας στην Ελβετία, ο Δ/νής του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου κ. Κωνσταντίνου Νέστορας έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα και τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Νίκο Στεφάνου).

Ακολούθησε το δείπνο μας σε ωραιότατο εστιατόριο σε προάστιο της Γενεύης, με προσκεκλημένους μας τον Βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτη Ελβετίας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λαμψάκου κ. Μακάριο και μέλη ελληνοελβετικών συλλόγων. Ύστερα επιστρέψαμε για ξεκούραση στα καταφύγια μας – μάλλον στην κατασκήνωση μας!  

 

6η ΗΜΕΡΑ- Πέμπτη, 17/4:

Αναχώρηση από Γενεύη και άφιξη στη Λωζάνη. Επίσκεψη στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Λωζάνης. H αρχαία Ολυμπία και η αρχαία Ελλάδα στο μεγαλείο τους! Ολυμπιακό ιδεώδες, «αρχαίο πνεύμα αθάνατο», ελληνικά αγάλματα, ολυμπιακά μετάλλια, ολυμπιακές δάδες, και όλα αυτά στις…. κινέζικες αποχρώσεις του κόκκινου, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Αναχώρηση από το PARK OLYMPIQUE DE LAUSANNE και άφιξη στο Διεθνές Πολυτεχνείο της Λωζάνης για να γνωρίσουμε, να ξεναγηθούμε, και να  ενημερωθούμε για το E. P. F. L. (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne), ενός από τα 10 καλύτερα Πολυτεχνεία στην Ευρώπη και ενός από τα 30 καλύτερα στον κόσμο.! Στο EPFL μετά από συνεννόηση μας με τους Έλληνες καθηγητές κ. Νουκάκη Δημήτρη, και  κ. Κυρίτση Δημήτρη, ανέλαβε ο τελευταίος  και οργάνωσε σεμινάριο με άλλους Έλληνες καθηγητές και επιστημονικούς συνεργάτες του, για τους μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου. Έτσι ο καθηγητής κ. Κυρίτσης μας παρουσίασε με στοιχεία τη δομή, τη λειτουργία και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου Διεθνούς  Πολυτεχνείου (111 Εθνικότητες), μας μίλησε για το Τμήμα Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου καθώς και για τις εφαρμογές της Πληροφορικής στο σχεδιασμό και στη παραγωγή προϊόντων. Ο κ. Παγωνάκης Γιάννης που συμμετέχει στο Κέντρο Ερευνών Πλάσματος (CRPP) μας μίλησε για τη Σχάση και Σύντηξη καθώς και για το «πρόγραμμα ελεγχόμενης θερμοπυρηνικής σύντηξης» TOKAMAK - ITER (Γυροτρόνιο). Ο κ. Τσάμης Αλκιβιάδης που κάνει έρευνα στο Εργαστήριο Αιμοδυναμικής και καρδιακής αγγειογραφίας μας μίλησε για την «Μοντελοποίηση της Επαναμοντελοποίησης του Ανευρύσματος» και μας βοήθησε να κατανοήσουμε πως οι Μηχανολόγοι μπορούν να βοηθήσουν σε ζωτικούς τομείς της  Ιατρικής.  Ο  κ. Βασιλόπουλος Αναστάσιος μας μίλησε για το Περιβάλλον, την τεχνολογία των Φωτοβολταϊκών  και τα Σύνθετα Υλικά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βασιλόπουλος είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του επίσης Έλληνα καθηγητή  κ. Στεργιόπουλου, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Προγράμματος κατασκευής του πρώτου αεροπλάνου που θα κινείται με Φωτοβολταϊκά και θα «πετάξει» το 2009. Κατόπιν ξεναγηθήκαμε στα εργαστήρια και στους χώρους όπου διεξάγεται η επιστημονική έρευνα από ερευνητές καθηγητές και φοιτητές. Του Σεμιναρίου, προηγήθηκε γεύμα στα τεράστια εστιατόρια του Πολυτεχνείου (σπουδάζουν επτά χιλιάδες φοιτητές), στον ειδικά κρατημένο για το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου χώρο, όπου συνέφαγε μαζί μας και ο καθηγητής κ. Κυρίτσης Δημήτρης.

Ο κ. Κυρίτσης πριν την αναχώρηση μας,  προσέφερε αναμνηστικά δώρα από το Πολυτεχνείο της Λωζάνης σε μαθητές και καθηγητές. Βεβαίως και οι μαθητές μας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για την άψογη υποδοχή και οργάνωση του πολύ ενδιαφέροντος σεμιναρίου, προσέφεραν στους Έλληνες καθηγητές και τους επιστημονικούς τους συνεργάτες, τα καθιερωμένα πλέον κορινθιακά μας δώρα.

Μετά από μια σύντομη βόλτα στις παραλίμνιες πόλεις Vevey και Montreux, αναχωρήσαμε για τη Βέρνη. Φτάνοντας στη Βέρνη, και αφού μεταφέραμε τα πράγματα μας στο ξενοδοχείο όπου θα διανυχτερεύαμε, ξεκινήσαμε την περιήγηση – ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το βράδυ δειπνήσαμε στο ελληνικό εστιατόριο  “A T H E N S”  έχοντας κοντά μας τη Γραμματέα της ελληνικής κοινότητας Βέρνης, αλλά και καθηγήτρια της ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Βέρνης κ. Κατερίνα Λάτση - Nazaro. Η κ. Λάτση μας ενημέρωσε για την ελληνική κοινότητα της Βέρνης, για τη θέση της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, αλλά και τη θέση της στα ελβετικά σχολεία και μας τόνισε ιδιαιτέρως το πνεύμα του φιλελληνισμού που διακρίνει τους Ελβετούς. (περίπου 300 Ελβετοί στη Βέρνη γνωρίζουν και μιλούν αρχαία ελληνικά!).  Έτσι με τη διανυκτέρευση μας στη Βέρνη ολοκληρώθηκε και η 6η ημέρα του προγράμματος μας.

 

7η ΗΜΕΡΑ-Παρασκευή, 18/4:

Αναχώρηση από τη Βέρνη και άφιξη στη Λουκέρνη. Εκεί, μετά από παρέμβαση του ιερέα του ST. GALLEN και του Liechtenstein π. Ιγνατίου Παπαδέλη,  μας περιμένουν το ζεύγος κ. Τάκη και Δέσποινας Σταφυλάκη, μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Λουκέρνης, για να μας κάνουν μία σύντομη ξενάγηση στην πανέμορφη Λουκέρνη. Παρά την διάθεση των ευγενών συμπατριωτών μας, να μας ξεναγήσουν σ’ όλες τις ομορφιές της Λουκέρνης, λόγω έλλειψης χρόνου, αρκούμαστε στα σημαντικότερα αξιοθέατα, αγοράζουμε τις σοκολάτες μας από τα παραδοσιακά σοκολατοπωλεία, τους αποχαιρετούμε και αναχωρούμε για την Ζυρίχη.     

Άφιξη στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, όπου μας περιμένει η κ. Θεογνωσία Σαββίδη η οποία θα μας  ξεναγήσει  και θα μας ενημερώσει για το ξακουστό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το επίσης ονομαστό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Και τα δύο είναι κτίρια εντυπωσιακά και κυρίως «μυρίζουν» Ελλάδα! Στην πρόσοψη των κτιρίων κυριαρχούν οι αρχαιοελληνικές μορφές του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Περικλή, του Σωκράτη και πολλών άλλων αρχαίων Ελλήνων, ενώ το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης θυμίζει μουσειακό χώρο γεμάτο ελληνικά αγάλματα! Κυρίαρχο το αρχαιοελληνικό πνεύμα και το πνεύμα του φιλελληνισμού στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελβετίας.

Μετά την ενημέρωση και ξενάγηση στα παραπάνω δύο Ιδρύματα αναχωρούμε μαζί με την κ. Σαββίδη και τον συμπατριώτη μας, από την Αρχαία Κόρινθο, κ. Μαρίνη Γιώργο, (μόνιμος κάτοικος Ζυρίχης και συμπαραστάτης μας σε όλες τις δραστηριότητες μας στη Ζυρίχη) και φτάνουμε στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης. Μας υποδέχεται ο ιερέας του ναού π. Εμμανουήλ Σημαντηράκης, μας ξεναγεί στους χώρους γύρω από το ναό και μας ενημερώνει για τον Ελληνισμό της Ζυρίχης.

Κατόπιν αναχωρούμε για το εστιατόριο του κ. Μαρίνη όπου με μεγάλη χαρά έχει ετοιμάσει το βραδινό μας φαγητό, αφού έχει ήδη συναντήσει γνωστούς του αρχαιοκορίνθιους μαθητές μας! Εκεί είναι προσκεκλημένοι μας για γεύμα ο π. Ιγνάτιος Παπαδέλης και η σύζυγος του, μέλη και οι δύο της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων Ζυρίχης. Επίσης είναι φιλοξενούμενοι μας ο κ. Άγγελος Σαββίδης με την οικογένειά του, γραμματέας ο ίδιος της Ελληνικής Κοινότητας του Wil-Sirnach, και μέλος της ΟΣΚΕΜΕ, ο οποίος μαζί με τον π. Ιγνάτιο, μας βοήθησαν σημαντικά επί μήνες σε πάρα πολλά θέματα του ταξιδιού μας. Η παρουσία του π. Ιγνατίου έδωσε επίσημο χαρακτήρα στο δείπνο μας, με προπόσεις ανταλλαγές δώρων, μεταλλίων, βιβλίων κλπ.  Η «κουζίνα»  του φίλου μας πλέον Γιώργου Μαρίνη, καταπληκτική και κυρίως ελληνική.

Μετά από ακόμη μια κοπιαστική αλλά γεμάτη πρωτόγνωρες εμπειρίες μέρα, ξεκινήσαμε με το λεωφορείο μας για το SIRNACH, κωμόπολη της Ανατολικής Ελβετίας, που βρίσκεται κοντά στο… τριεθνές (Ελβετία-Αυστρία-Γερμανία). Εκεί θα μέναμε για τις υπόλοιπες τρεις ημέρες, στα νέα μας …καταφύγια. Φτάνοντας εκεί, έχοντας πάντα στο πλευρό μας ολόκληρη την οικογένεια του κ. Άγγελου Σαββίδη, βρίσκουμε να μας «περιμένουν»  κέικ, σοκολάτες, κρουασάν, καφέδες, γάλατα, φρούτα κλπ. Ο κ. Σαββίδης, η ΟΣΚΕΜΕ, η ελληνική κοινότητα του Sirnach, αλλά και ο Δήμος της Ελβετικής αυτής πόλης, βρίσκονται δίπλα μας, ο καθένας με τον τρόπο του. Όσον αφορά τη ζωή στα νέα μας καταφύγια, παραμένει ωραία και διασκεδαστική, όπως ακριβώς και στα καταφύγια μας στη Γενεύη.

 

8η ΗΜΕΡΑ-Σάββατο, 19/4:

Αναχώρηση από το Sirnach-Wil για το Σαφχάουζεν της Ελβετίας και επίσκεψη στους εξαιρετικής ομορφιάς καταρράκτες του Ρήνου. Βόλτες, φωτογραφίες, ψώνια….

Αναχώρηση για την Κωνστάντζα - Konstanz, πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, που ανήκει στο ομόσπονδο κράτος της Βάδης – Βυρτεμβέργης. Βόλτα στην ομώνυμη λίμνη, και επίσκεψη στο νησί MAINAU που βρίσκεται στη λίμνη και είναι ένας λουλουδένιος Παράδεισος! Παιχνίδι στις τεχνητές λιμνούλες του νησιού πάνω σε πλωτές κατασκευές, βόλτες στα άλση και στους πανέμορφους λουλουδόκηπους και κατόπιν μεσημεριανό γεύμα και καφέ στο εστιατόριο του νησιού με μια θέα όντως πανοραμική! Αναχωρούμε πλέον για την πόλη της Konstanz  ή Constance ή Κωνστάντζα, για μία περιήγηση, καφέ, ψώνια για όσους ήθελαν, βραδινό φαγητό και επιστροφή στον αγαπημένο μας πλέον χώρο των καταφυγίων στην πλευρά της Ανατολικής Ελβετίας όπου διαμέναμε.

 

9η ΗΜΕΡΑ-Κυριακή, 20/4:

Η Ελληνική Κοινότητα του Sirnach μας προσκαλεί και μας παραθέτει ένα πλούσιο πρωινό σε Ισπανικό εστιατόριο της πόλης. Όλο το Συμβούλιο παρόντες. Ο Πρόεδρος κ. Παυλίδης  και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας συζητούν  με μαθητές και καθηγητές και εμείς από την πλευρά μας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προσφέροντας σε όλους τους παρευρισκόμενους από μια τσάντα με δώρα από κορινθιακά προϊόντα (κρασί, λάδι, σταφίδες, DVD με αξιοθέατα της Κορινθίας, τουριστικούς οδηγούς, αφίσες, γκραβούρες κλπ). Εκφράζουν την έκπληξη τους αλλά και τις  θερμές τους  ευχαριστίες για την προσφορά μας αυτή, ενώ ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, ο οποίος συμπτωματικά είναι και ο πρόεδρος της ΟΣΚΕΜΕ (Ομοσπονδία, Συλλόγων, Κοινοτήτων, Ελλήνων Μεταναστών Ελβετίας) μας διαβεβαιώνει ότι ο δήμαρχος της ελβετικής πόλης του Sirnach είναι εξαιρετικά φιλέλληνας, ότι είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε, και ότι για λόγους ασφαλείας των μαθητών μας, η Δημοτική Αστυνομία της πόλης  παρακολουθεί διακριτικά το χώρο κοντά στο σημείο που μένουμε!!! Εμείς από την πλευρά μας ετοιμάσαμε μια ευχαριστήρια κάρτα στη Γερμανική γλώσσα (καθότι βρισκόμασταν στην Γερμανόφωνη Ελβετία), ένα πλούσιο δέμα από κορινθιακά προϊόντα και διαφημιστικό υλικό της Κορινθίας, αλλά και ένα βιβλίο, τον «Επιτάφιο του Περικλή»ο οποίος είναι μεταφρασμένος σε τέσσερις γλώσσες , χαρακτηρίζεται δε ως ο «Ύμνος στη Δημοκρατία» και είναι από τις εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων. Και τα βιβλία αυτά ήταν προσφορά της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία φροντίζαμε να τα επιδίδουμε σε Ελβετούς φιλέλληνες, αξιωματούχους των Διεθνών Οργανισμών, και σε καθηγητές Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελβετίας. Το «ευχαριστήριο» δεματάκι μετέφερε στο Δήμαρχο του Sirnach ο γραμματέας της ΟΣΚΕΜΕ κ. Σαββίδης Άγγελος, ο οποίος μας μετέφερε την έκπληξη και τις θερμότατες ευχαριστίες του Δημάρχου για την προσφορά μας αυτή.

Στις 10:30 π.μ. ξεκινήσαμε για να εκκλησιαστούμε στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο St. Gallen, πόλη της Ανατολικής Ελβετίας (η λειτουργία εκεί ξεκινά αυτή την ώρα – Κυριακή των Βαΐων). Σε μια κατάμεστη από Ελληνισμό εκκλησία ο π. Ιγνάτιος Παπαδέλης  καλωσορίζει το σχολείο μας και  εύχεται στους μαθητές μας καλή πρόοδο και Καλό Πάσχα. Αμέσως μετά, με τη συνοδεία του Έλληνα φοιτητή κ. Χρήστου, από το κρατίδιο του Λιχτενστάιν που μας υπέδειξε ο π. Ιγνάτιος, κατευθυνθήκαμε εκεί.

Στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας του Λιχτενστάιν μας περίμεναν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της κοινότητας, και αρκετοί Έλληνες που ήρθαν να μας γνωρίσουν. Αφού μας ετοίμασαν ένα ελληνικότατο γεύμα, (για τους καθηγητές υπήρχε ούζο και κρασί ελληνικό) μέσα σε πολύ εγκάρδια και φιλικότατη ατμόσφαιρα, το σχολείο μας προσέφερε τα καθιερωμένα πλέον δώρα μας σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όπως είναι γνωστό, το Πριγκιπάτο του  Liechtenstein, είναι ένα μικρό κρατίδιο με 32.000 κόσμο, γεμάτο Τράπεζες (…φορολογικός παράδεισος), στο οποίο δραστηριοποιούνται ενενήντα περίπου Έλληνες. Μετά το γεύμα ξεναγηθήκαμε στο  Λίχτενστάιν, με τρενάκι, ακούγοντας την ξενάγηση στα ελληνικά. Ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Λιχτενστάιν κ. Τριανταφυλλίδης Δημήτριος, που μας συνόδευε, μας ενημέρωσε ότι η ελληνική κοινότητα ηχογράφησε την ξενάγηση στα ελληνικά και την έδωσε στο γραφείο τουρισμού του κρατιδίου, για να την χρησιμοποιήσει κατά την ξενάγηση του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου.! Μάλιστα μας εξέφρασε την στενοχώρια του, επειδή δεν κατάφεραν να μας εξασφαλίσουν συνάντηση με τον Πρίγκιπα του κρατιδίου στο παλάτι, λόγω του ότι  έστειλαν καθυστερημένα την αίτηση και όχι τρεις μήνες νωρίτερα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.!! Πραγματικά και οι Έλληνες του Λιχτενστάιν μας κατέπληξαν με την αγάπη τους, το φιλότιμό τους, τη φιλοπατρία τους και το ενδιαφέρον τους για εμάς. «Η άφιξη σας εδώ» μας είπαν, «είναι μεγάλο γεγονός για εμάς, γιατί πρώτη φορά επισκέπτεται το Λιχτενστάιν ελληνικό σχολείο!»

Αμέσως μετά, με τον Ρωσοελβετό και εξαιρετικά φιλέλληνα καθηγητή Φυσικής, και  Υποδιευθυντή του Γυμνασίου του Λιχτενστάιν,  ξεναγηθήκαμε στο σχολικό συγκρότημα του κρατιδίου, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τους τεράστιους και καλά οργανωμένους χώρους του σχολείου, τις κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας όπου η κάθε μια προορίζεται για διαφορετικό μάθημα και ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα του κρατιδίου. Ταυτόχρονα ξεναγηθήκαμε και στους χώρους του ελληνικού σχολείου που συστεγάζεται με το σχολείο του Λιχτενστάιν.

Τους ευχαριστήσαμε για ό,τι έκαναν για μας, τους αποχαιρετίσαμε  αφού μας εξέφρασαν την επιθυμία του χρόνου να ξαναπάμε και να κάνουν όσα μπορούν περισσότερα για το σχολείο μας και αναχωρήσαμε από τη μικρή χώρα του Liechtenstein για να βρεθούμε λίγες ώρες αργότερα στην Βόρειο-ανατολική Ελβετία.

 

10η ΗΜΕΡΑ-Δευτέρα, 21/4:

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει. Με παρέα τους συνοδούς καθηγητές μας  κ. Θηβαίου Κατερίνα  κ. Τσέκου Σοφία και κ.  Κωνσταντίνου Νέστορα, ξεκινάμε από τη βόρειο - ανατολική Ελβετία όπου διαμέναμε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, και διασχίζοντας όλη την Ελβετία κατευθυνόμαστε στο Μιλάνο της Ιταλίας απ’ όπου θα επιβιβαστούμε σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής για την Αθήνα. Διασχίζοντας, λοιπόν, κατά μήκος την Ελβετία, από το ύψος του Νταβός και κάτω προς την Ιταλόφωνη Ελβετία (Λουγκάνο, Ασκόνα, Λοκάρνο, κλπ.) πέφτουμε σε χιονοθύελλα, πράγμα που μας εξέπληξε ευχάριστα και έκανε το ταξίδι με το λεωφορείο μέχρι το Μιλάνο, πραγματική απόλαυση (για όσους βέβαια δεν τους είχε πάρει ακόμη ο ύπνος στα καθίσματα του λεωφορείου!). Φτάνοντας στο Μιλάνο (ΙΤΑΛΙΑ) με ψιλόβροχο πλέον, κάνουμε μια  σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης και γύρω από την Πιάτσα ντελ Ντουόμο, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ο περίφημος Καθεδρικός Ναός του Μιλάνο (ΝΤΟΥΟΜΟ), κατόπιν φαγητό και αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Μιλάνο. Άφιξη στο αεροδρόμιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», και άμεση αναχώρηση με λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. Κορινθίας (προσφορά του ΚΤΕΛ προς τους μαθητές του σχολείου μας) προς Κόρινθο και …… «προς Κορινθίους»!.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα δώρα που προσφέρθηκαν από το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου σε όλους όσους συναντήσαμε στις παραπάνω 5 χώρες, (αξιωματούχους Διεθνών Οργανισμών, διπλωματικούς υπαλλήλους της Ελλάδας στην Ελβετία, Μητροπολίτη, ιερείς, μέλη Ελληνικών Κοινοτήτων, μέλη ελληνοελβετικών συλλόγων, Πανεπιστημιακούς καθηγητές-ερευνητές,  εκπαιδευτικούς, κλπ.) προέρχονται από:

Α) Βουλή των Ελλήνων

Β) Νομαρχία Κορινθίας

Γ) Δήμος Κορινθίων

Δ) Γονείς των 25 μαθητών του Προγράμματος

Ε) Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας

Στ) Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κορινθίας

Ζ) ΚΟΣΥΣ - Δημητούλης

Η) Παπαφωτίου Απόστολος

Θ) Ελευθερίου - Κοσμήματα

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

 

Οι Διοργανωτές Καθηγητές

Παραδείση Δήμητρα (ΓΑΛΛΙΚΩΝ) – Ρουμελιώτης Χρήστος (ΘΕΟΛΟΓΟΣ)

Προηγούμενη σελίδα