Αθλητισμός

Κωνσταντίνος Ζαφείρης (B΄2)

 

 

        Ο αθλητισμός από την Αρχαία Ελλάδα αποτελούσε μέρος της ζωής των ανθρώπων. Οι νέοι γύμναζαν τα σώματα τους, ώστε να έχουν ευεξία όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο μυαλό. Έτσι δημιουργήθηκε η φράση «νούς υγιής εν σώματι υγιεί», η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει αληθής.

        Από μικρός που ήμουνα φανταζόμουν στα όνειρα μου να πανηγυρίζω σε στάδια αγκαλιά με κύπελλα και χρυσά μετάλλια κρεμασμένα στο λαιμό, διότι πολύ απλά είχα μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο, αλλά η εικόνα αυτή άλλαζε καθώς μεγάλωνα.

        Έβλεπα αθλητές να τρέχουν ασταμάτητοι για ενενήντα λεπτά και αναρωτιόμουν πώς τα καταφέρνουν, μέχρι που άκουσα για το ντόπινγκ.

Λάτρευα το ποδόσφαιρο για την ψυχαγωγία που πρόσφερε, τον ανταγωνισμό και τους πιστούς οπαδούς, ώσπου όλα αυτά μια μέρα άλλαξαν, όταν συνειδητοποίησα την αλήθεια για τους πουλημένους αγώνες, τα λεφτά πίσω από κάθε γκολ που έμπαινε και τους φανατικούς οπαδούς μαζί με τις καταστροφές που προκαλούσαν. Κι έτσι μίσησα τον αθλητισμό, μόνο η σπίθα των αθλημάτων και των θρύλων που  πέρασαν από αυτά παρέμενε αναμμένη.

        Σήμερα, ο αθλητισμός από ανάδειξη του πιο δυνατού, γρήγορου και προπονημένου έχει μετατραπεί σε μία κούρσα για την ανάδειξη του καλύτερου φαρμάκου που έχει παρθεί ή για το φάρμακο το οποίο δεν εντοπίζεται. Φανατικοί οπαδοί, αναγκασμός εκγύμνασης παιδιών από μικρή ηλικία παρά τη θέληση τους και ανταγωνισμός χωρίς όρια ανάμεσα σε αθλητές, έχουν οδηγήσει τον αθλητισμό στην μεγαλύτερη παρακμή του. Και σίγουρα αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό, γιατί πίσω από όλα αυτά βρίσκονται τα κράτη, το συμφέρον τους και πολλά χρήματα.

        Ο τέλειος αθλητισμός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμφωνία όλων των ανθρώπων πράγμα που είναι αδύνατον, γιατί ο άνθρωπος πάντα έβαζε σε προτεραιότητα το προσωπικό συμφέρον. Επιβολή μεγάλων προστίμων σε περίπτωση βανδαλισμού ως υποστήριξη σε ομάδα, η δυνατότητα επιλογής αθλήματος σύμφωνα με τη θέληση των νεαρών αθλητών και η εφαρμογή του όρου «ευ αγωνίζεσθαι» είναι οι κυριότερες πηγές από τις οποίες θα μπορούσε να πηγάσει ένα λαμπρό μέλλον για τον αθλητισμό.  

 

Προηγούμενη  σελίδα