Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Παναγιώτης Νιχοπέτρος - Θοδωρής Πανταζής (Α΄4)

       

    Την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012  θα επισκεφθούμε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που βρίσκεται στην Κηφισιά στην Αθήνα. Θα δούμε όχι μόνο ασυνήθιστα φυτά και ζώα που ζουν μακριά από εμάς σε δάση και κάμπους που δεν έχουμε εξερευνήσει, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του πλούτου των φυσικών πόρων της χώρας μας.

    Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο Γουλανδρή και τη σύζυγό του Νίκη, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον ελληνικό φυσικό χώρο και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αποστολή του Μουσείου ήταν να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη προστασίας τους. Σήμερα αποτελεί σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.

    Το Μουσείο εργάζεται για τη διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος:

    ► Εκπαιδεύοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας.

    Διαχέοντας γνώσεις στην κοινωνία μέσω ημερίδων, συνεδρίων, εκδόσεων και εκθέσεων.

    Αναπτύσσοντας εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας που εστιάζουν στην έρευνα των φυσικών πόρων που στηρίζουν τη ζωή: έδαφος, νερό και ατμόσφαιρα, σε συσχετισμό με τη διατροφή και την υγεία.

    Συνεργάζεται με άλλα επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. στα πεδία της βιοτεχνολογίας, οικολογίας εδάφους και αναλυτικής χημείας.

    Οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα και αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, τις τράπεζες δεδομένων της χώρας, τη βάση για κάθε επιστημονική έρευνα και εφαρμογή στους τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής, της γεωργίας και της δασοπονίας.
    Τα δείγματα των συλλογών αποτελούν υλικό από το οποίο μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα για το σύγχρονο, αλλά και το παλαιότερο φυσικό περιβάλλον. Η επί τέσσερις δεκαετίες επιστημονική δραστηριότητα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας περιλαμβάνει:

   ►  ευρύτατη έρευνα υπαίθρου και συγκρότηση των συλλογών του

    ► καταγραφή, αναγνώριση και ταξινόμηση των ειδών

    ► εισαγωγή σε τράπεζα πληροφοριών

    ► δημοσίευση άρθρων και μελετών διεθνώς

    ► επιστημονική επετηρίδα του Μουσείου

    ► εκδόσεις

    ► οικολογικές- χωροταξικές μελέτες περιοχών ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος

    ► θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και

    ► επιστημονικές έρευνες σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα επιστημονικά κέντρα

 

    Άγγελος Γουλανδρής (1977):

    "Το έργο μας δεν περιορίζεται στο να σώσουμε μόνο το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Καμιά χώρα δεν σώζεται, όταν το παγκόσμιο οικοσύστημα διαταραχθεί σοβαρά. Αναζητούμε έναν νέο κώδικα αξιών, μια νέα ηθική για να προχωρήσουμε στην επόμενη χιλιετία. Και είναι τραγικό ότι μόνο κάτω από την απειλή της ζωής μας οδηγούμεθα στην ενότητα και στην παγκόσμια συνεργασία."

 

Πηγή: http://www.gnhm.gr/

 

Προηγούμενη  σελίδα