«Οι ρατσιστικές αντιλήψεις

σε μια σύγχρονη και πολυπολιτισμική κοινωνία»

Γιοβάς Ιωάννης, Γ1

          

 

    Το περασμένο Σάββατο έγινα μάρτυρας ενός στενάχωρου περιστατικού. Δύο γεροδεμένοι άνδρες με ξυρισμένα τα κεφάλια τους και κρατώντας σιδερολοστούς επιχείρησαν να επιτεθούν σε κάποιους απροστάτευτους αλλοδαπούς Πακιστανικής εθνικότητας. Η πρόφαση για τον καβγά ήταν ότι οι αλλοδαποί τους επιτέθηκαν λεκτικά. Παράλληλα, στην παραπάνω γωνία, η αστυνομία ήταν ένας απλός θεατής. Οι αστυνομικοί επενέβησαν μόνο όταν το συμβάν άρχισε να παίρνει διαστάσεις. Δεν είναι η πρώτη και πολύ φοβάμαι ούτε η τελευταία φορά, που γίνομαι μάρτυρας μιας τέτοιας φασιστικής συμπεριφοράς. Καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις επιθέσεις σε αλλοδαπούς από συμμορίες και νεοφασιστικές ομάδες, που έχουν πολλές φορές σαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

    Τα παλαιότερα χρόνια κάποιοι θεωρούσαν φυσιολογική την κοινωνική διαβάθμιση και την κατωτερότητα των δούλων απέναντι στους ελεύθερους. Σήμερα ο κοινωνικός αυτός ρατσισμός έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, όπως οι μορφωμένοι από τους αγράμματους, οι πλούσιοι από τους φτωχούς κ.α. Υπάρχουν συμπατριώτες μας που πιστεύουν ακόμη και πως οι αλλοεθνείς είναι λιγότερο γενναίοι ή και χαμηλότερου πνευματικού και νοητικού επιπέδου καλλιεργώντας έτσι ρατσιστικά φρονήματα κάτω από τα οποία οδηγούνται σε απαράδεκτες ενέργειες.

    Όμως στην σύγχρονη κοινωνία προβάλλεται το ανθρωπιστικό ιδεώδες ως βασικό στοιχείο της δομής της «πολυπολιτισμικότητας»,  δηλαδή  μιας κοινωνίας μέσα στην οποία συμβιώνουν άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα, θρησκεία και γενικότερα με διαφορετικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η διακρατική κοινότητα  θα έπρεπε να προωθεί την ομαλή ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. Η ελευθερία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου συνεπώς η εξασφάλιση αυτής της δυνατότητας στους αλλοδαπούς αποτελεί μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η συμβίωση με αυτούς τους ανθρώπους αναπτύσσει σε όλους μας το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και μας πλουτίζει πολιτιστικά. Θα πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις που τρέφουμε για τους ξένους και γενικότερα για τις ευπαθείς ομάδες και να καταρρίψουμε τα στερεότυπα του σοβινισμού και του εθνικισμού ενώ παράλληλα να συνειδητοποιήσουμε πως η Ελλάδα έχει γίνει πια ένα πολυεθνικό κράτος. Θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για τα κοινωνικά προβλήματα και να προχωρήσουμε στην κατανόηση της διαφορετικότητας κάποιων κοινωνικών μελών και επιπρόσθετα στον σεβασμό του κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την γλώσσα ή το χρώμα του.

    Με την καταπολέμηση του εθνικισμού και κάθε είδουςφασισμού μπορούμε να βοηθήσουμε και τους άλλους λαούς να καταπνίξουν τον ρατσισμό.

    Θα ήθελα να τελειώσω με την φράση ενός Ινδού πολιτικού που είπε: «Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο».

 

Προηγούμενη  σελίδα